(ВІДЕО) Нове обличчя керівного складу: У Державній прикордонній службі відібрали достойних кандидатів на керівні посади

НАЗАД
12 грудня 2023 12:17

У прикордонному відомстві вперше від початку повномасштабної війни провели черговий відбір в рамках проєкту Нове обличчя керівного складу (НОКС).

 

За підсумками відбору конкурсна комісія склала рейтинг з 16 кандидатів на посади начальників прикордонних загонів та 19 кандидатів на посади перших заступників начальників загонів – начальників штабів.

Безпосередньо під час церемонії з підбиття підсумків цього етапу Голова Держприкордонслужби підписав наказ про призначення чотирьох лідерів відбору першими заступниками начальників загонів – начальниками штабів у Одеський, Сумський, Чопський та Чернівецький прикордонні загони.

НОКС проводиться за підтримки Посольства США в Україні та Представництва МОМ в Україні. Проєкт дозволяє здійснити об’єктивний відбір кандидатів – мотивованих, професійних, доброчесних. Рейтингування учасників відбувається за підсумками іспитів з професійних дисциплін, української та іноземних мов, перевірки загальних здібностей (IQ-тестування), випробувань з фізичної та вогневої підготовки. Також відбір кандидатів передбачає кваліфікаційні співбесіди, поліграфологічні дослідження, моніторинг психологічної придатності.

Загалом, з вересня 2019 року в рамках проєкту НОКС відбулося 11 відборів, в яких взяли участь 256 офіцерів, з них більш як 70 офіцерів з найкращими рейтингами вже призначено на керівні посади.

«Головним підтвердженням успіху проєкту є те, що усі переможці відбору, призначені на керівні посади – це дійсно професіонали, вчинки яких є гідним прикладом», - наголосив Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко. Він зазначив, що 25 учасників попередніх відборів нагороджені державними нагородами. З них троє отримали найвищу нагороду – «Герой України». На жаль, двоє з них – Юрій Юрчик та Роман Гах – посмертно.

На церемонії підбиття підсумків 11 етапу проєкту очільник прикордонного відомства подякував партнерам, які допомагають протистояти ворогові та будувати нову Україну. Він зауважив, що завдяки підтримці, яка заснована на спільних цінностях та прагненні перемоги України, Держприкордонслужба стала повноцінною складовою Сил оборони України і продовжує нарощувати бойові спроможності. «Ми усвідомлюємо, що основною гарантією майбутньої безпеки України є її інтеграція до Європейського Союзу та вступ до НАТО. З огляду на це ми впроваджуємо кращі світові практики», - наголосив Сергій Дейнеко.

«Проєкт НОКС себе виправдав і отримав високу оцінку вітчизняних та іноземних колег, а головне персоналу відомства. В його ідею покладено інноваційні підходи конкурсного відбору для формування рейтингового списку кандидатів», - зазначив перший заступник Голови ДПСУ Володимир Нікіфоренко. Він наголосив, що підготовку відбірних комісій, до складу яких залучаються міжнародні та незалежні експерти, здійснено за кращими практиками міжнародної бізнес-школи. За словами Володимира Нікіфоренка, - НОКС – це відповідь Держприкордонслужби на суспільний запит на верховенство права, створення сучасного боєздатного війська та ефективної правоохоронної системи. Це чи не єдиний в українській практиці алгоритм кадрового відбору з чіткими правилами гри, який унеможливлює фальшування результатів чи вплив на них, де весь відбір фіксується на відео, а черговість його проходження визначається жеребкуванням.

«Ця модель процесу відбору по суті стає зразковою для того, щоб вона використовувалася надалі для інших відомств України», - зазначив Тимчасово повірений у справах США в Україні Роберт Нідхем. Він наголосив, що Сполучені Штати Америки стоять пліч-о-пліч з Україною та надалі підтримуватимуть Державну прикордонну службу України, зокрема в реалізації ініціативи з просування доброчесності та професіоналізму. 

«Вам є на кого рівнятися, - наголосив секретар РНБО, звертаючись до лідерів відбору. Олексій Данілов зауважив, що керівник прикордонного відомства прибув на церемонію з передової, де безпосередньо вдавався в обстановку, розв’язував питання, що турбують прикордонників, які зараз перебувають в окопах Донеччини. «Ваша родина - родина прикордонників – найміцніша завдяки вашим відносинам, завдяки вашому керівництву і завдяки безпосередньо вам. Залишайтеся такими, бережіть себе і бережіть своїх підлеглих, - закликав Олексій Данілов присутніх.

«Держприкордонслужба є на найвищому рівні серед усіх Сил безпеки й оборони України», - наголосив під час церемонії Міністр Кабінету Міністрів України. Олег Немчінов акцентував увагу, що учасники цього відбору – це бойові офіцери. Адже сьогодні Держприкордонслужба не лише охороняє мирний кордон, а щодня робить все, щоб ворогів на території України було менше і менше, відбиває атаки дронів, знищує бронетехніку противника, робить багато речей, які в нормальних умовах не має роботи прикордонне відомство.

«Попереду рішення, які не написані в жодному підручнику, які доведеться приймати вам. І, я впевнений, це будуть правильні рішення задля відсічі агресії», - звернувся до учасників відбору Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич. Він подякував керівництву ДПСУ, що навіть під час війни реалізовує такий проєкт. «Це важливо! І це приклад для всього сектору безпеки і оборони», - акцентував він. Крім нього, з Верховної Ради України привітати побратимів приїхали офіцери-прикордонники, які сьогодні є Народними депутатами України, Юрій Здебський та Павло Сушко, який також входить до складу колегії Державної прикордонної служби України.

Заступник міністра внутрішніх справ Олексій Сергєєв підкреслив високий професіоналізм українських прикордонників та зазначив, що їм доводиться і стримувати агресора на фронті, і тримати державні рубежі з росією та білоруссю, водночас вони ефективно охороняють мирні кордони, що неодноразово наголошувалося колегами з країн ЄС. І в цих надскладних умовах прикордонне відомство продовжує шлях розвитку.

«Це дуже важливо - запровадження нових принципів у кадровій політиці, в основі яких прозорість, відкритість, професійність, компетентність і, головне – доброчесність», - наголосив заступник міністра внутрішніх справ.

На успішний проєкт Нове обличчя керівного складу ми покладаємо особливі надії, - заявив командир бригади Гвардії наступу Сталевий кордон Герой України Валерій Падитель, який завдяки проєкту НОКС проявив свої лідерські якості та очолив Донецький прикордонний загін, особовий склад якого в подальшому брав участь в обороні Маріуполя. «Для мене, як для командира, дуже важливо мати у підпорядкуванні не просто офіцерів, а справжніх професіоналів, які знають свою справу і можуть вміло керувати підпорядкованими підрозділами та дбають про своїх підлеглих і бережуть їх у бою. Саме Нове обличчя керівного складу дозволяє підібрати таких керівників з сильними морально-діловими якостями та здібностями ефективно вести бойові дії», - підсумував Валерій Падитель.

Підбиваючи підсумки відбору Голова Державної прикордонної служби України звернувся з напутнім словом до майбутніх начальників загонів та начальників штабів.

«Маючи значний досвід керівництва прикордонним загоном, я знаю на що у вас точно не буде часу: на вагання і нерішучість. Не вагайтеся, не звертайте зі шляху та впевнено йдіть до мети. Але обов’язково сумнівайтеся. Навіть коли рішення здається очевидним, інформація правдивою, все може виявитися зовсім навпаки. І ще одне – ви ніколи завчасно не дізнаєтесь, чекає на вас успіх або невдача, допоки не спробуєте. Ви розумні, талановиті, високопрофесійні, амбітні та сміливі. Тому єдине, що я можу сказати на завершення, – у вас точно все вдасться! Успіху вам!», - звернувся Сергій Дейнеко до нових облич керівного складу.  

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси